Sopupelit

Joonas Virtanen

Viimeksi päivitetty 5.12.2023

Sopupelit ovat urheilun likainen puoli, joista harvemmin puhutaan. Sopupeleissä liikkuu globaalisti valtavia rahasummia, eikä edes Suomi ole ollut turvassa hämärämiehiltä. Avaan tässä artikkelissa ovea sopupelien maailmaan. Tiedot pohjautuvat uutisiin, julkiseen nettikeskusteluihin ja kirjoihin sopupeleistä.

Kannattaa lukea myös seuraavat artikkelit:

Mikä on sopupeli?

Aloitetaan määrityksestä. Sopupeli on ottelu tai urheilutapahtuma, jonka tulos on sovittu etukäteen. Sopupelit ovat tunnettuja jalkapallosta, mutta niitä nähdään myös muissa pallopeleissä, kuten jääkiekossa, tenniksessä tai pesäpallossa. Myös yksilölajien tuloksia voidaan sopia.

Sopupeli on varsin laaja termi, joka voi tarkoittaa montaa eri asiaa. Sen mitä olen keskustelua seurannut, niin useimmat ymmärtävät sopupelin diilinä ottelun voittajasta. Tämä on totta, mutta sopuilua voidaan tehdä myös muista tapahtumista.

Sopupelissä voidaan sopia esimerkiksi:

 • Ottelun voittajasta
 • Ottelun voittomarginaalista (esim. vähintään kolmen maalin erolla)
 • Ottelun maalimäärästä (yli tai alle x maalia)
 • Ottelun johdossa olevasta joukkueesta puoliajalla
 • Ottelun tapahtumista kuten rajaheitoista tai punaisista korteista

Sopupeli voidaan saada usein aikaan vain parin pelaajan, tai jopa yhden pelaajan, ostamisella. Esimerkiksi jalkapallossa puolustajat tai maalivahdit voivat ratkaista ottelun tekemällä helppoja virheitä.

Haluan tuoda kuitenkin esiin yhden tärkeän pointin. Muista, että urheilussa tapahtuu jatkuvasti outoja asioita. Välillä joukkueet kärsivät hyvin poikkeuksellisia tappioita täysin luonnollisista syistä. Jokainen puolustajan tai veskarin virhe ei tarkoita sopupeliä.

Koska kaikki pelaajat tekevät myös tahattomia virheitä, sovittujen tekojen erottaminen on aika vaikeaa.

Sopupelit

Miksi sopupelejä järjestetään?

Sopupelien motivaationa on raha. Kyse on kansainvälisestä rikollisuudesta, jossa liikkuu globaalisti valtavat rahamäärät. Mitä isomman lajin ottelu on kyseessä, sitä enemmän sopupelin järjestäjät voivat hyötyä rahallisesti.

Sopupelien järjestämisessä on aina kaksi osapuolta:

 • Sopupelin organisaattori
 • Sopupelin toteuttaja

Esimerkiksi jalkapallossa organisaattori on rikollisliigan jäsen tai sen kontakti, joka ottaa yhteyttä pelaajaan ja tarjoaa hänelle rahaa vaikuttamisesta tulokseen. Pelaaja sitten toteuttaa nämä toiveet käytännössä pelikentällä.

Sitä en tiedä käyttävätkö sopulijat WhatsAppia vai tehdäänkö tapaaminen Prisman parkkipaikalla keskellä yötä kuten leffoissa. Eiköhän roistoilla ole nykyisin monia konsteja kommunikointiin.

Jos ottelu päättyy haluttuun lopputulokseen, pelaajalle maksetaan hänen osuutensa ja organisaattorit tekevät rahat lyömällä vetoa oikeista lopputuloksista.

Joskus toteuttaja voi olla pakotettu toimimaan muista syistä. Olen lukenut uutisia tapauksista, joissa pelaajalla on esimerkiksi pelivelkoja tai muita lainoja otettu väärältä taholta. Niiden avulla häntä voidaan kiristää toimimaan rikollisten haluamalla tavalla.

Miten sopupelejä järjestetään?

Sopupeli järjestetään maksamalla sen toteuttajalle tietty rahasumma halutusta lopputuloksesta. Tämän jälkeen toteutus on kiinni urheilijasta. Esimerkiksi jalkapallossa maalivahdin on tehtävä sopivassa paikassa virheitä, tenniksen pelaajalla on oltava ”huono päivä” ja niin edelleen. Jokainen meistä voi varmasti kuvitella helposti miten tämä tapahtuu.

Pelaaja tai urheilija saa varmasti ennen ottelun alkua selvät toimintaohjeet siitä, mihin suuntaan tulosta on vietävä. Luulen, että kesken ottelun kommunikointi olisi todella vaikeaa.

Joskus voi olla tilanteita, että peli päättyy haluttuun lopputulokseen ilman, että sopupelin järjestäjän tarvitsee tehdä mitään. Heitänkin sen vuoksi kysymyksen ilmoille: miten monta sopupeliä on mennyt tutkijoilta ohi, koska tulokseen ei edes tarvinnut vaikuttaa?

Esimerkkejä sopupeleistä

Käyn seuraavaksi läpi muutamia esimerkkejä sopupeliskandaaleista, joita on uutisoitu myös Suomessa.

Wilson Raj Perumal

Jokainen urheilua seuraava muistaa 2010-luvun taitteessa uutisoidun vedonlyöntiskandaalin, jonka päätteeksi singaporelainen vedonlyöjä Wilson Raj Perumal pidätettiin. Hän oli ollut mukana organisoimassa useita Rovaniemen Palloseuran otteluita ja vaikutti suomifutiksen tuloksiin vuosina 2008–2011.

Samassa yhteydessä pidätetiin peräti viisi RoPSin pelaajaa. Tässä tapauksessa sopupelien järjestäjät olivat ostaneet useita pelaajia. Vuonna 2011 pidätettiin myös kaksi AC Oulun pelaajaa, ja Perumal myönsi myös mm. lahjoneensa IFK Mariehamnin Willis Ochiengin.

Perumal tuomittiin vuonna 2011 kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen mm. lahjomisesta elinkeinotoiminnassa, väärennyksestä ja valtionrajarikoksesta. Kyseessä oli skandaali, joka tahrasi mielestäni suomifutiksen mainetta vuosiksi.

Pesäpallon sopupeliskandaali

Muistatko vielä pesäpallon sopupeliskandaalin vuodelta 1998? Minä muistan. Kyse oli superpesiksen ”mustasta torstaista”, 13. elokuuta 1998. Mukana oli iso joukko pelaajia, johtohenkilöitä ja toimitsijoita, jotka sopivat otteluiden päättymisestä tiettyihin tuloksiin.

Poliisin esitutkinnassa oli mukana 460 henkilöä, joista tuomion sai kolmekymmentä.

Tuohon aikaan minäkin täytin Pitkävetolaput vielä kioskilla tai huoltoasemalla. Moni tunnettu hahmo jäi kiinni, koska lähimmän R-kioskin tai Kesoilin myyjä tunnisti hänet poikkeuksellisen pelikäyttäytymisensä! 

Kyseessä on yhä Pitkävedon suurin skandaali, mikä maksoi Veikkaukselle noin 2 miljoonaa euroa. Veikkaus ei hyväksynyt pesäpalloa takaisin listoilleen ennekin kuin vuonna 2006.

Italian jalkapalloskandaali

Italian jalkapalloskandaali on yksi tunnetuimmista sopupeliskandaaleista futikseen liittyen. Sitä kutsutaan Italiassa nimellä Calciopoli. Skandaali paljastui toukokuussa 2006, kun poliisi nauhoitti valmentajien ja erotuomariyhdistysten välisiä keskusteluita.

Kuusi eri seuraa tuomittiin erilaisiin rangaistuksiin, kuten seuraavan kauden pistemenetyksiin. Selvästi kovimman tuomion sai suurseura Juventus; se menetti peräti kaksi mestaruutta ja pudotettiin Serie B -tasolle kaudeksi 2006–07. Juventus nousi takaisin Serie A -tasolle seuraavan kauden jälkeen.

Italian jalkapalloskandaali on esimerkki sopupeleistä, joissa tuloksia sovittiin paljon korkeammalla tasolla vaikuttamalla mm. tuomareihin.

Sopupelien torjunta

Mielestäni sopupelien torjunta on parantunut merkittävästi 2000-luvulla. Tähän on vaikuttanut mm. seuraavat asiat:

 • Ongelman tunnistaminen
 • Otteluiden striimaus
 • Vedonlyöntikäyttäytymisen seuranta
 • Yhteistyö seurojen ja järjestöjen välillä

Sopupeliongelman tunnistaminen on ollut yksi tärkeimpiä asioita. Etenkin Suomessa yksinkertaisesti kieltäydyttiin uskomasta sopupelien olemassaoloa vielä 2000-luvun alussa. Muistan hyvin vielä keskustelut nettifoorumeilla näihin aikoihin. Lopulta aiemmin mainitsemani Wilson Raj Perumalin tuomio herätti kovimmatkin änkyrät.

Otteluiden striimauksella on ollut myös iso merkitys. Vielä 2000-luvun alussa televisiointia oli tarjolla lähinnä huippumaiden pääsarjoista. Itsekin katselin telkkarista lähinnä arvokisat ja Valioliigaa jäkiksen lisäksi Nykyisin jopa Suomessa striimataan 4. tai 5. -divarin otteluita. Videokameroiden ja internet-kaistanleveyden paraneminen on tehnyt tästä helppoa.

Sopupelejä on vaikeampi järjestää, kun epäilyttävät virheet näkyvät nyt videolla, josta ne leviävät välittömästi sosiaaliseen mediaan ja viranomaisten tietoon.

Vedonlyöntikäyttäytymistä seurataan myös vedonlyöntiyhtiöiden taholta aivan eri tavalla kuin ennen. Internet-vedonlyönnin yleistyminen on helpottanut asiaa, minkä lisäksi yhtiöt tekevät yhteistyötä ja raportoivat epäilyttävästä käyttäytymisestä.

Myös erilaiset rahanpesulait ovat kiristyneet huomattavasti. Jos joku sopuilija ottaisi tililleen esim. Hong Kongista tulevan 100.000 euron siirron, siitä raportoitaisiin välittömästi. Suuria summia käteistä ei voi enää tallettaa pankkiin ilman valtavaa byrokratiaa. Yritähän tallettaa edes pari tonnia tilillesi nykyisin ja katso mikä paperisota siitä seuraa!

Myös seurat tekevät yhteistyötä asiassa ja Suomessakin taitaa olla nykyisin anonyymi vihjepalvelu sopupelien raportoimiseen.

Joonas Virtanen

Joonas Virtanen on 35-vuotias intohimoinen urheilufani, vedonlyönnin asiantuntija ja VedonlyöntiIlmanRekisteröitymistä.comin päätoimittaja, jolla on yli 15 vuoden kokemus alalta. Joonas on erikoistunut vedonlyöntistrategioihin ja markkinatrendien analysointiin tarjoten syvällistä tietoa markkinoiden dynamiikasta sekä hyödyllistä käytännönö tietoa vedonlyöjille.